Ragnvalds kulle

Ragnvalds kulle, eller Ragnvalds grav som den også kalles, er den største ganggraven i Norden. Den ligger i jordbrukslandskapet Karleby radby, et område som er tettpakket med fortidsminner. Rett i nærheten, på hver side av graven, ligger det to andre monumentale ganggraver. 

Kammeret er rektangulært; det er 16 m langt og opptil 2,5 m bredt. Det består av 8 synlige sideheller av rødlig kalkstein og 9 massive takblokker av granitt. På det smaleste er sidehellene 5-10 cm brede, og det er utrolig at de tilsynelatende skjøre hellene kan bære de tunge takblokkene.

IMG_6397_c
Sideheller i kalkstein og takhelle av granitt.

Det er 1 synlig sidehelle i sør, 3 i vest og 4 i øst. Den lengste er nesten 7 m lang.

IMG_9231_c
Den lengste av sidehellene tilhører den vestlige veggen i kammeret.
IMG_9232_c
Tre av takblokkene hviler fortsatt fullstendig på sidehellene. I bakgrunnen skimtes ganggraven Logårds kulle.
IMG_6395_c.JPG
De fleste takhellene ligger helt eller delvis på bakken.

På taket av graven er det et stort antall skålgroper – over 100 fordelt på fire av takhellene. Regnet fra sør er det takblokk nummer 1, 2, 4 og 9 som har skålgroper.

IMG_9234_c
Skålgroper

Fra den østlige delen av kammeret strekker det seg en gang. Den er 11 m lang og nesten 2 m bred. Den er dekket av en nøkkelstein og fire takblokker, hvorav en er fullstendig overgrodd og to delvis.

IMG_6419 2_c
Den østvendte gangen er delvis dekket av gress og mose.

Graven er omgitt av en vid men lav haug bestående av en overgrodd steinsetning.

IMG_9257_c

Karleby radby

Ragnvalds kulle ligger i et område som heter Karleby radby. En radby er en bygd der alle gårdene ligger på rad og rekke, gjerne langs veien gjennom bygda. Denne radbyen strekker seg over 3 km og har en høy konsentrasjon av steinkammergraver. De tre største – Ragnvalds kulle, Logårds kulle og Klövagårdens gånggrift – ligger på linje nærmest parallelt med veien. Dagens gårder ligger på den andre siden av veien. Steinalderens boplasser lå lenger øst enn dagens bebyggelse, et stykke ned i det skrånende landskapet. Dermed har gravene ikke vært synlig for folk i hverdagen. Hver boplass eller slekt har trolig hatt sin egen grav.

IMG_6418_c
Rett sør for Ragnvalds kulle ligger Klövagårdens gånggrift. Karleby kirke ligger på samme linje som de tre store gravene.

Kong Ragnvald

Ragnvalds grav er oppkalt etter kong Ragnvald, som ble drept i traktene i 1126. Som nyvalgt konge foretok han en rundreise i Sverige. Loven krevde at kongen skulle motta gisler fra landsdelens ledere da han red inn i Västergötland. Disse skulle være en sikkerhet for at kongen kunne reise trygt i området. Ragnvald valgte å reise uten gisler. At kongen antok at han kunne reise trygt uten gisler ble ansett som en så stor hån at han ble drept. I tidligere tider trodde man at kongen ble begravd i ganggraven fordi den er så stor og staselig.

Veibeskrivelse

Graven ligger ca 5 km sørøst for Falköping sentrum. Følg vei 47 mot Jönköping. 4,4 km etter rundkjøringen tar man til venstre mot Karleby. Graven ligger på venstre side av veien etter 1,5 km. Det er en parkeringsplass på stedet, og derfra går det en lett fremkommelig sti over jordet fram til graven.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: