Gånggriften i Luttra

Denne ganggraven troner på toppen av en lav haug. Den er godt bevart og utformingen med rette vegger og takhelle gir et imponerende utseende. Sett fra veien ser graven ut som en moderne skulptur.

Selv om en del steiner er borte gjenstår grunnelementene i hovedstrukturen, og det er lett å se hvordan graven er bygget opp. Gangen er lavere enn selve kammeret, og der den møter kammeret er det lagt en nøkkelstein. Takhellen hviler på både kammerveggene og på nøkkelsteinen.

Kammeret er 7 x 2,5 m. Den vestre veggen består av 4 store steiner på ca 1,5 m høyde og de utgjør en stor jevn flate. Noen av dem har rette kanter og det ser nesten ut som om de er nøye skjært til. En stor, enslig takhelle hviler på toppen. Bare noen få steiner er igjen av den østvendte gangen. Takhellen er av granitt mens steinene som utgjør veggene er av sandstein.

IMG_6457-kopi_c
Gangen med nøkkelsteinen som ligger over den innerste delen. Takhellen hviler på nøkkelsteinen.
IMG_6455_c
Vestveggen i kammeret
IMG_6444_c
Sett fra sør

100 m sørøst for denne ganggraven ligger en annen grav som ble undersøkt i 1863. Da fant man ravperler, flintkniver og rester etter ca 100 mennesker. Slike graver kunne bli brukt i flere generasjoner.

 

Veibeskrivelse

Graven ligger øst for Luttra kirke, litt sør for Falköping sentrum. Følg vei 46 sørover fra Falköping og ta til venstre mot Luttra. Etter 400 m ligger graven på venstre side. Det er mulig å parkere i en utvidet veiskulder på høyre side av veien. Graven er lett tilgjengelig bare noen få meter på nordsiden av veien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: