Hagadösen

Hagadösen er en av de vakreste og mest kjente stenkammergravene i Sverige. Den har en enkel men kraftfull form bestående av fire veggheller og en takhelle. Utenfor åpningen står en helle som mest sannsynlig har vært del av en kort gang.

Graven ligger på en høyde omgitt av skog, og med en bergknaus i bakkant. Den er omgitt av en lav haug av stein og jord.

Hagadösen er ca 5500 år gammel. Ved utgraving har det blitt funnet en ravperle fra tiden da dyssen ble oppført.  Det er også gjort funn av flere yngre gjenstander (flintredskaper, øks og skifersmykke) som tyder på at den er brukt som gravkammer mer enn 1000 år senere.

Dyssen er den største i Bohuslän. Åpningen er bred nok til at man kan presse seg igjennom, og man kan nesten stå oppreist inne i kammeret. Kammeret er rektangulært og måler 2,1 x 1,7 m og den indre høyden er 1,7 m.

 

IMG_8881_c
Sett fra baksiden

 

Hagadösen - KMB - 16001000017506
I dag er Hagadösen omgitt av skog. Tidlig på 1900-tallet så omgivelsene annerledes ut, som på dette bildet fra 1931.
IMG_8896_c
Mellomrommene mellom vegghellene er fylt opp av flate stener lagt oppå hverandre.

Noen hundre meter mot vest ligger en annen stenkammergrav, ganggraven i Lunneslätt. Følg stien som går opp i bakken bak Hagadösen. Det er også korte kjøreavstander til ganggravene i Leby og Lunden, samt den «nedre Hagadösen» i Stala.

 

Veibeskrivelse

Avkjøringen ligger langs vei 178 på Orust, ca 1,5 km øst for Tegneby kirke. Den er skiltet med «Hagadösen». Det er parkeringsplass ved gården der veien slutter. En god bred sti er skiltet frem til dyssen 300 m unna.

En kommentar om “Hagadösen

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: