Hofterupsdösen

Som en liten og kompakt kjempe ligger Hofterupsdösen mellom jordene i det flate og frodige skånske landskapet. Den ser ikke så stor ut på avstand, men når man kommer nærmere blir den ruvende.

Dyssen består av fem kjempemessige steiner som alle er ca 1 meter tykke. Den enorme takhellen veier hele seks tonn. Steinene er flyttblokker som har blitt fraktet med isen under siste istid. Da isen smeltet ble blokkene liggende spredt i landskapet.

Hofterupsdösen har mange ansikter, som bildene nedenfor viser. Det første bildet er tatt fra sør, og de påfølgende medsols. Bildene er tatt ved to forskjellige besøk.

 

IMG_7475_cIMG_7474_cIMG_0177_cIMG_0183_cIMG_7484_c

 

Graven har en stor åpning i sør. Gravkammeret er nesten 2 m i diameter og ca 1,2 meter høyt. Selv om de fire sidehellene er klumpete og uregelmessige, har alle en flat side som vender inn mot kammeret.

IMG_0187_c
Den tunge takhellen hviler bare på noen få kontaktpunkter på sidehellene.

 

På takhellen er det ca 30 skålgroper. To av sidehellene har også skålgroper, de er lettest å se øverst på den østlige.

IMG_0179_c
Skålgroper på takhellen.

 

Graven ligger i en romslig og velstelt innhegning. Den er lett tilgjengelig, med parkering rett ved siden av innhengningen.

Fra Hofterupsdösen er det kort vei til ganggravene Gillhög og Manshögarna.

Veibeskrivelse

Graven ligger 2 km nord for Löddeköpinge i Skåne. Dersom man kommer nordfra på E20 velger man avkjøring nr 23, og kjører rett frem i rundkjøringen, retning Hofterup. Fortsett rett frem mot Hofterup i neste rundkjøring. Etter 4 km tar man til venstre mot Hofterup kirke, deretter til venstre igjen etter 700 m. Dyssen ligger 500 m frem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: